کربن فعال در زغال
چوب و مواد موجود در زغال وقتی می سوزد تبدیل به کربن فعال یا به اصطلاح کربن اکتیو می شود، در اصل کربن فعال موجود در ذغال است که خواص و فواید بالایی دارد.
خواص و فواید کربن فعال یا کربن اکیتو در زغال
کربن اکتیو دارای خاصیت جذب بالایی هستند به همین دلیل سموم و گاز ها و مواد شیمیایی را به خود جذب می کنند. نکته مه دیگر در مورد کربن اکتیو این است که این ماده در دوز های پایین در بدن انسان جذب نمی شود بلکه تنها و مواد مضر را به خود جذب می کند.
نوشییدنی های زغالی
نوشیدنی های زغالی ابتدا در اروپا رایج شد که از تصفیه زغال پوست نارگیل تهیه می شد و در ادامه مصرف نوشیدنی های زغالی در کافه ها به شدت محبوب شد ، در ایران نیز پودر زغال اکتیو تصفیه شده و همچنین نوشیدنی های زغال فعال به فروش می رسد.
انواع خواص زغال
۱- جذب مواد مضر از کبد
همانطور که در بالا به آن اشاره شد زغال دارای کربن اکتیو است ، این کربن اکتیو باعث جذب مواد مضر می شود به همین جهت مصرف نوشیدنی های زغالی به در دوز های مشخص می توان به بهبود کبد کمک نماید.
۲- کاهش میزان الکل در خون ، کاهش کرلسرول بد خون
یکی دیگر از خواص زغال فعال یا همان زغال اکتیو کاهش الکل در خون انسان است. این ماده باعث می شود میزان الکل موجو در خون تا میزان بسیار زیادی کاهش یابد.
طی تحقیقات مختلفی که دانشمندان درباره فواید و خواص کربن اکتیو در زغال ها داشته اند مشخص گردید مصرف زغال محلول به میزان میانگین ۳۰ درصد کلسترول خون را کاهش میدهد.
۳- کمک به گوارش و هضم غذا
در تحقیقی که توسط مجله تخصصی پزشکی آمریکایی Journal Gastroenterology انجام شد، نشان داد که با استفاده از زغال فعال می توان میزان گاز های معده و روده که باعث نفخ می شود را بطور چشمگیری کاهش دهد.
۴- خاصیت آنتی باکتریال
زغال های اکتیو دارای خاصیت آنتی باکتریال هستند از این رو از ماده موثره آن که کربن اکتیو است به عنوان ماده ضد باکتریال در خمیر دندان ها استقاده می شود.
زغال به دلیل جذب چربی ها باعث می شود چربی های رو ظروف از بین بروند به همین دلیل در شوینده ها از این ماده استفاده می گردد. در قدیم برای پاک کردن ظروف چرب از خاکستر زغال استفاده می شد.
۷- شستشوی پوست و بهبود زخم ها
همانطور که در موارد بالا به آن اشاره گردید زغال خاصیت آنتی باکتریال دارد، از جمله دیگر فواید زغال جذب مواد و سموم مضر است، این دو ویژگی باعث آن شده است که استفاده از زغال در ساخت ماسک های صورت رونق بگیرد.دانشمندان در بررسی های انجام شده به این نتیجه رسیده اند که زغال زمان بهبود زخم های پوستی را کاهش می دهد. به همین دلیل در الیاف پزشکی از این ماده موثر استفاده می شود.
از دیگر خواص و کاربرد های زغال می توان به کاهش کلسترول خون ، استفاده در مواد آتش بازی و … اشاره کرد.
مقدار مناسب مصرف زغال های اکتیو خوراکی
میزان مناسب برای مصرف خوراکی بزرگسالان از این پودر تصفیه شده و یا نوشیدنی خوراکی در حدود پنجاه الی صد گرم در روز می باشد، به منظور مصرف کودکان نیز از دوزهای پایینتر استفاده میشود که حدود ده تا ۲۰g در روز بهترین بازدهی را خواهد داشت.